Voordelen van een 088 nummer Een toenemend aantal bedrijven kiest voor een 088 nummer omdat…
Deel 5 | De eerste mobiele telefoon
5.
Deel 5 | De eerste mobiele telefoon
In deze reeks artikelen wordt de geschiedenis van de telecommunicatie behandeld.
In het vorige artikel van deze blog hebben we het gehad over de ‘eerst mobiele telefoons’: gigantische toestellen welke alleen gebruikt konden worden in combinatie met een auto. In dit artikel gaan we het hebben over de eerste echte mobiele telefoon.
Op 21 september 1983 kreeg het Amerikaanse bedrijf Motorola een licentie om de eerste mobiele telefoon in de wereld commercieel uit te brengen. Deze telefoons werden bekend onder de naam DynaTAC 8000x en hadden de vorm van een bot. Toch moesten kopers wachten tot 1984 voordat zij hun eigen DynaTAC 8000x ook echt konden vasthouden.
Om het toestel vast te houden moest je een stevige grip hebben, aangezien het toestel bijna 800 gram woog en een lengte van 25 centimeter had (de lange zwarte antenne niet meegerekend). Het toestel was zwaar, groot en niet handig om vast te houden. Laat staan dat je het toestel even in je broekzak kon stoppen! Naast al deze onpraktische punten, kostte een toestel ook nog eens $ 3995,-, waardoor het niet beschikbaar was voor de grote menigte. Voor die prijs kon je ongeveer een half uur bellen en rond de 30 telefoonnummers opslaan in het geheugen. Het display kon niet meer aan dan een paar rode cijfers. Als u nu denkt: kan het nog erger? Ja, dat kan zeker! Het duurde namelijk 10 uur om de telefoon helemaal op te laden!
Toch was deze mobiele telefoon een revolutie vergeleken met de autotelefoon besproken in het vorige artikel, die nog in een koffertje meegenomen moest worden. Deze revolutie kan worden toegeschreven aan één man: Martin Cooper. De “vader van de mobiele telefoon” zei over zijn uitvinding: “We wisten altijd al dat er een dag zou komen dat we allemaal met een mobiele telefoon zouden rondlopen. Maar ik had nooit gedacht dat ik er zelf nog zou zijn om hiervan getuige te zijn.”
Al hoewel hij trots is op wat hij heeft bereikt, kijkt Cooper kritisch terug op het ontwikkelingsproces en op Motorola. Motorola zette hem onder druk om ervoor te zorgen dat zijn “kinder”-project eindelijk geld zou gaan opleveren, aangezien er veel in geïnvesteerd was. Uiteindelijk slaagde Cooper erin om zijn lange inspanningen lucratief voor zowel hem zelf als voor Motorola te maken. Het bedrijf was jarenlang de wereldleider op het gebied van de productie van mobiele telefoons, totdat het werd overtroffen door Nokia in het jaar 1998.
In het volgende artikel gaan we in op de recentere ontwikkelingen in de telecommunicatie.
Wat een verschrikkelijk grote stappen zijn er gemaakt in de technologie. Daar sta je op dit soort momenten dan ineens bij stil.
Indrukwekkend!