Bel ons: 00800 00123456

Deel 7 | Opkomst van digitale telefonie

Geschiedenis van Telecommunicatie
1. Deel 1 | De geschiedenis van telecommunicatie: uitvinding van de telefoon
2. Deel 2 | De opmars van telefonie
3. Deel 3 | Trans-Atlantisch telefoonverkeer
4. Deel 4 | Netnummers en de eerste mobiele telefoon
5. Deel 5 | De eerste mobiele telefoon
6. Deel 6 | Het ontstaan van gratis servicenummers
7. Deel 7 | Opkomst van digitale telefonie
8. Deel 8 | De toekomst van telecommunicatie

In deze reeks artikelen wordt de geschiedenis van de telecommunicatie behandeld.

digital-telephonyIn vorige blog artikelen hebben wij het over het ontstaan en de ontwikkeling van servicenummers en de eerste mobiele telefoon gehad. In dit blog artikel leest u meer over de verdere evolutie van digitale telefonie: van grote analoge mobiele toestellen tot de huidige intelligente smartphone.

3 generaties: 1G, 2G en 3G

Toen in de jaren 80 de eerste mobiele telefoons verschenen waren er wereldwijd verschillende mobiele netwerken. Voorloper was Japan, waar in 1979 al het eerste commerciële mobiele netwerk ter wereld actief was. In het begin alleen in Tokyo, maar binnen 5 jaar was het mobiele netwerk in heel Japan beschikbaar. In Amerika werd het mobiele netwerk snel daarna ontwikkeld en Europa reageerde door het Global System for Mobile Communications op te zetten, ook wel GSM genoemd.

Met deze verschillende wereldwijde mobiele netwerken kon in eerste instantie alleen gebeld worden via het analoge telefoonnetwerk, later bekend als het 1G netwerk. In 1991 werd in Finland het eerste digitale mobiele netwerk ingericht door de firma Radiolinja, wat vandaag de dag onderdeel is van Elisa Oyj. Dit netwerk werd 2G genoemd,  “second generation wireless Telephone technology” (tweede generatie mobiele netwerk).

2G had verschillende voordelen. Zo kon informatie over het digitale netwerk versleuteld verstuurd worden, het was efficiënter en met het 2G netwerk werd het versturen van data (zoals SMS, MMS en afbeeldingen) mogelijk. Ook deze gegevens werden digitaal beveiligd.

Hoewel het digitale mobiele netwerk zich snel verder ontwikkelde met de invoering van 3G in 2001 en 4G in 2014, wordt het 2G net nog steeds in verschillende regio’s in de wereld gebruikt.

Smartphones

Al in de jaren 70 ontwikkelde Theodor G. Paraskevakos het concept van een telefoontoestel dat intelligentie en dataverwerking met een virtueel display kon verbinden. Dit concept kon worden gerealiseerd op het moment dat het versturen van data met het 2G netwerk mogelijk werd.

nokiaOp de vraag wie de allereerste smartphone op de markt heeft geïntroduceerd, zijn verschillende antwoorden mogelijk. Halverwege de jaren 90 waren er 2 mobiele toestellen met een digitale kalender en met functies om te telefoneren, te e-mailen en te faxen. Dit waren de vroege versies van een smartphone:

  • In 1994 introduceerde BellSouth de „Simon Personal Communicator“
  • In 1996 introduceerde Nokia de „Nokia Communicator“

De Nokia Communicator had alle functionaliteiten van een computer, zoals e-mail, surfen op het web, fax, tekstverwerking en telefonie. Het apparaat kostte in de USA meer dan $ 800, was  erg groot en moeilijk in gebruik, waardoor consumenten er niet warm voor te krijgen waren. De toenmalige eigenaar van Nokia, Jorma Ollia zei daarover: “We had exactly the right view of what is was all about….We were about five years ahead.”

De eerste smartphones waren door de hoge prijzen en onpraktische designs voornamelijk voor zakelijk gebruik geschikt en werden hoofdzakelijk gebruikt als persoonlijke digitale assistent.

De naam “smartphone” werd in het jaar 2000 door het bedrijf Ericsson voor het eerst ingezet in een campagne om de mobiele telefoon onder consumenten populairder te maken. Met de invoering van het 3G netwerk (2001) en gelijktijdig de komst van lichtere, simpelere toestellen voor lagere prijzen, werd de smartphone een echt succes.

2007, het jaar dat Apple de eerste iPhone introduceerde, hadden wereldwijd al bijna 8 miljoen mensen de smartphone gebruikt om te surfen. In 2012 waren er wereldwijd meer dan 1 biljoen smartphone-gebruikers. En verwacht wordt dat rond 2017 er 2,5 biljoen smartphone-gebruikers zullen zijn. Dat roept de vraag op welke ontwikkelingen er in de nabije toekomst te verwachten zijn – daar gaan wij in het volgende artikel verder op in.

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top