Bel ons: 00800 00123456

Deel 8 | De toekomst van telecommunicatie

Geschiedenis van Telecommunicatie
1. Deel 1 | De geschiedenis van telecommunicatie: uitvinding van de telefoon
2. Deel 2 | De opmars van telefonie
3. Deel 3 | Trans-Atlantisch telefoonverkeer
4. Deel 4 | Netnummers en de eerste mobiele telefoon
5. Deel 5 | De eerste mobiele telefoon
6. Deel 6 | Het ontstaan van gratis servicenummers
7. Deel 7 | Opkomst van digitale telefonie
8. Deel 8 | De toekomst van telecommunicatie

In deze reeks artikelen wordt de geschiedenis van de telecommunicatie behandeld.

future-of-telecommunicationsDit is het laatste gedeelte van de serie. We hebben u langs bijna 200 jaar telecommunicatie geleid: van de uitvinding van de morsecode tot digitale telefonie en smartphones. In dit artikel wordt de evolutie van de mobiele telefoon nog eens goed samengevat.

Nu gaan we vooruitkijken naar de toekomst van telecommunicatie. Vanaf het moment dat Apple de smartphone revolutie ontketende hebben we apps omarmd die ons toegang geven tot een enorme hoeveelheid diensten, welke voorheen met veel meer moeite te verkrijgen waren. Onze relatie met technologie is fundamenteel veranderd en de mogelijkheden zijn zo eindeloos dat het onmogelijk is te voorspellen hoe de toekomst van de telecommunicatie er precies uit gaat zien. Maar we gaan tenminste een poging doen!

Gemalto, een bedrijf gespecialiseerd in digitale veiligheid, heeft onder 1.200 18tot 30-jarigen (evenredig verdeeld over Brazilië, China, Frankrijk, Duitsland, Engeland en de USA) onderzoek gedaan. De respondenten werd gevraagd naar hun verwachtingen, wat resulteerde in een fascinerend inzicht van de consumenten die in de toekomst de markt gaan domineren. Voor het gemak geven we u alleen de belangrijkste bevindingen uit het 18 pagina’s tellende rapport.

Trends voor de toekomst van de mobiele telefonie

Smartphones hebben geleid tot een enorme groei in gebruik van mobiele data. Technische ontwikkelingen en internetsnelheid hebben de mogelijkheden radicaal veranderd en de branche is constant de grenzen verder aan het opzoeken.

mobile-paymentsDe onderzochte jongeren werd gevraagd naar wat zij denken dat de toekomst van de mobiele telefonie in petto heeft. Niet minder dan 87% denkt dat alle data mobiel toegankelijk zullen zijn en 61% is er zeker van dat WiFi de standaard zal zijn. Hetzelfde geldt voor mobiel betalen dat recent in opkomst is. De helft van de ondervraagden denkt dat het in de toekomst mogelijk is iedere soort betaling met de smartphone te doen. Natuurlijk zijn er culturele verschillen: maar 19% van de Fransen gelooft in mobiel betalen, versus 69% van de Brazilianen.

Over het algemeen is gemak het sleutelwoord. Functionaliteitsproblemen zullen worden opgelost. Een ander sleutelwoord is ontgrendelen. Vingerafdrukken worden gezien als de meest populaire methode in 2025, maar ook gezichtsherkenning (44%)  en oogscans (43%) hebben de PIN/wachtwoord methode (40%) ingehaald. Bijna een derde denkt dat smartphones dan zullen worden uitgerust met DNA scanners, met respectievelijk 47% en 36% ligt de hoogste verwachting bij de Chinezen en Brazilianen.

Een hyper-verbonden samenleving

Er is al veel gezegd over het ‘Internet of Things’ (IoT), maar het lijkt onvermijdelijk dat het internet voor altijd onze manier van leven zal veranderen. Van industriële innovaties tot een IoT dat onze dagelijkse routines zal vereenvoudigen. De mogelijkheden zijn te over. Intelligente steden zijn het vanzelfsprekende product van het alom tegenwoordige IoT. Transport was de belangrijkste focus van dit deel van het onderzoek.

Bedrijven zoals ‘Google’ en ‘Tesla’ testen al op grote schaal zelfrijdende auto’s en vrachtauto’s. 63% van de ondervraagden denkt dat onze auto’s al in 2015 zelfrijdend zijn. Natuurlijk kan navigatie niet achterblijven: 62% denkt dat 3D kaarten voor ons zullen verschijnen terwijl we rijden. Zoals auto’s zelfstandig en intelligent zullen zijn, zal het openbaar vervoer dat ook zijn. Bijna 70% gelooft dat er in 2025 hoge snelheidsverbindingen zullen zijn, zelfs ondergronds. Het openbaar vervoer zal zijn service afstemmen op de vraag: het vervoer kan afnemen of toenemen afhankelijk van het aantal passagiers, wat het milieu ten goede zal komen. Het blijkt dat Europeanen hier conservatiever over denken dan hun Braziliaanse, Chinese en  Amerikaanse leeftijdgenoten.

Intelligent leven

smart-citiesWat te denken van onze gezondheid? 63% denkt dat hartslagmonitoren uiteindelijk in staat zullen zijn ons hart in 3D te laten zien, met dagelijkse rapporten van de actuele status. Meer dan 50% gelooft dat we implantaten zullen hebben met als doel te meten. Zodoende zullen we nooit meer een dokters- of tandartsafspraak vergeten, omdat onze implantaten een afspraak kunnen maken indien het nodig is en tegelijk  ons eraan kunnen herinneren. Brazilianen en Chinezen zijn het meest optimistisch als het gaat om het gedachten lezende vermogen van computers met meer dan 40% die herseninterface verwacht.

De technologie in 2025 zal ons helpen ons leven beter te plannen. Op de dag van vandaag is het al heel normaal om tegen onze telefoon te praten met persoonlijke assistent (PAs) zoals Apple’s Siri, Microsoft’s Cortana of de Google App. Maar in tien jaar tijd zal onze relatie met deze PAs veel verder ontwikkeld zijn en deze verbondenheid zal opmerkelijke implicaties hebben voor ieder aspect van ons leven. Ondanks deze voorspellingen is het onmogelijk te voorspellen hoe ons leven er over 10 jaar uit zal zien. Maar één ding is zeker: Samuel Morse had nooit kunnen denken dat zijn uitvinding dit allemaal teweeg zou kunnen brengen.

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Ik denk dat over een aantal jaar de oude telefoons weer in worden. Dat zie je nu al een beetje! Mensen worden gek van hun smartphones en vinden het irritant om constant op berichtjes te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top