Bel ons: 00800 00123456

Deel 4 | Netnummers en de eerste mobiele telefoon

Geschiedenis van Telecommunicatie
1. Deel 1 | De geschiedenis van telecommunicatie: uitvinding van de telefoon
2. Deel 2 | De opmars van telefonie
3. Deel 3 | Trans-Atlantisch telefoonverkeer
4. Deel 4 | Netnummers en de eerste mobiele telefoon
5. Deel 5 | De eerste mobiele telefoon
6. Deel 6 | Het ontstaan van gratis servicenummers
7. Deel 7 | Opkomst van digitale telefonie
8. Deel 8 | De toekomst van telecommunicatie

In deze reeks artikelen wordt de geschiedenis van de telecommunicatie behandeld.

area-codesNa de Tweede Wereldoorlog ging de ontwikkeling van de telecommunicatie snel. Net als bij een aantal andere uitvindingen waren AT&T en Bell Laboratories de koplopers. Al in de jaren ’40 werd begonnen met de ontwikkeling van het netwerkcode systeem dat in 1947 werd geïmplementeerd als het “North American Numbering Plan” (NANP). Dit overzicht bevatte alle telefoon netwerkcodes voor Amerika en Canada.

Hoe werden de netnummers toegewezen?

Alle grote of dichtbevolkte steden kregen lage nummers toegewezen. Het netnummer voor New York is bijvoorbeeld 212. Als je er goed over nadenkt lag het systeem om gebieden met een hoge populatie een laag netnummer te geven voor de hand. Destijds hadden telefoons nog een draai mechanisme om een nummer in te geven, waardoor lage kiesnummers een kortere uitbel tijd betekende. Hierdoor werd het uitbellen minder “arbeidsintensief”.

De eerste “mobiele” telefoon

De mobiele telefoons uit die tijd waren zeker niet de mobiele telefoons zoals wij deze vandaag de dag kennen. Ze leken meer op auto-telefoons (als u zich deze nog kunt herinneren). De eerste mobiele gesprekken konden zelfs alleen vanuit een auto gevoerd worden. De uitbel systemen werden in auto’s geïnstalleerd en namen ontzettend veel ruimte in beslag. De gehele achterbak van de auto was nodig om de “mobiele” telefoon kwijt te kunnen met de techniek van de jaren ’40. In de jaren ’60 was de benodigde ruimte teruggebracht naar het formaat van een koffertje.

Het Amerikaanse bedrijf Bell Telephone was wederom koploper met deze techniek en bood als eerste deze mobiele telefoon service aan. Op 17 juni 1946 werd het eerste gesprek met een mobiele telefoon gevoerd in St. Louis en kort daarna introduceerde Bell Telephone de eerste auto-telefoon service in Chicago.

De opkomst van de auto-telefoon en mobiele telefoon betekende ook de terugkeer van telefonisten omdat elk gesprek handmatig moest worden doorgeschakeld. Europa moest wat langer wachten op deze uitvindingen. De eerste auto telefoon werd daar in 1958  in Duitsland geïntroduceerd en was zeker geen gemeengoed. De paar gelukkigen die het zich konden veroorloven om zulke telefoons te kopen moesten bijna 50% van de prijs van een nieuwe auto neertellen.

De telecommunicatie stopte hier niet met ontwikkelen en ging verder in de jaren ’50 en ’60. De ontwikkelingen in deze periode worden in het volgende artikel besproken.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top