Bel ons: 00800 00123456

Deel 1 | De geschiedenis van telecommunicatie: uitvinding van de telefoon

Geschiedenis van Telecommunicatie
1. Deel 1 | De geschiedenis van telecommunicatie: uitvinding van de telefoon
2. Deel 2 | De opmars van telefonie
3. Deel 3 | Trans-Atlantisch telefoonverkeer
4. Deel 4 | Netnummers en de eerste mobiele telefoon
5. Deel 5 | De eerste mobiele telefoon
6. Deel 6 | Het ontstaan van gratis servicenummers
7. Deel 7 | Opkomst van digitale telefonie
8. Deel 8 | De toekomst van telecommunicatie

In deze reeks artikelen wordt de geschiedenis van telecommunicatie behandeld.

De mobiele telefoon en draadloze technologie kom je tegenwoordig overal tegen en een leven zonder is eigenlijk niet meer voor te stellen. En toch is de mobiele telefoon een vrij recente uitvinding en het is indrukwekkend om deze video te bekijken uit 1922 – twee jonge vrouwen experimenteren met een draadloze telefoon:

Hoe ongeloofwaardig het lijkt dat deze vrouwen in 1922 al aan het experimenteren waren met een draadloze telefoon, de geschiedenis van telefonie gaat nog veel verder terug, tot ver in de 19e eeuw.

Voor elke goede uitvinding zijn er mensen geweest die hier naartoe hebben gewerkt. In 1838 was Samuel Morse al de eerste stappen aan het maken voor telefonie door de Morse Code uit te vinden, waardoor mensen complexe berichten konden sturen en ontvangen over grote afstanden door het gebruik van elektrische signalen en een koperen draad. Nadat Morse permissie had gekregen van het Congres om de eerste telegraaf kabel te installeren in 1844 verspreide de koperen kabels zich snel over de hele wereld.

Van telegraaf naar telefoon

Nu het mogelijk is om gecodeerde berichten te versturen via een koperen kabel, zou het toch ook mogelijk moeten zijn om een geluidsfragment te versturen via een kabel? Dit was de gedachten van veel uitvinders na de jaren van de komst van de telegraaf. In de jaren 1870 waren dan ook meerdere uitvinders bezig met de creatie van de telefoon. Elisha Gray en Alexander Graham Bell vroegen allebei patent aan op hun creatie op een dag in maart in 1876. Helaas voor Gray was Bell net een paar uur eerder en hierdoor is het Alexander Graham Bell die bekend is geworden als de uitvinder van de telefoon en die er veel geld mee verdiende.

bell with first phone

Op 10 maart 1876 sprak Bell de allereerste woorden die ooit zijn overgebracht door een telefoonlijn: “ Mr. Whatson, come here, I want to see you.” Deze woorden werden gesproken tegen zijn assistent die in de kamer naast hem zat. Ook al was het bereik van de eerste telefoongesprekken niet zo ver, in 1890 spreidden de koperen telefoonkabels zich uit over een groot deel van Amerika en Europa. In Amerika alleen waren er al 250.000 telefoons.

In 1896 is het “Tab-knop Systeem” wat destijds gebruikt werd vervangen door het draaisysteem. Telefoons beginnen steeds meer een bekende vorm te krijgen, wat zo bleef voor een groot deel van de eerste helft van de 20e eeuw.

Benieuwd wat de volgende stappen in de ontwikkeling van de telefonie waren? Lees ook de volgende artikelen over de geschiedenis van de telecommunicatie in deze serie.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top